Με αφετηρία τα Χανιά μεγαλώνει ο Σύνδεσμος των Ιστορικών Καφέ της Ευρώπης

Ο Σύνδεσμος των Ιστορικών Καφέ της Ευρώπης δραστηριοποιείται σε 12 χώρες – τώρα, πια, και στη Δανία

Ολοένα και περισσότερο διευρύνεται ο Σύνδεσμος των Ιστορικών Καφέ της Ευρώπης που ξεκίνησε από τα Χανιά και την Ελλάδα και τώρα δραστηριοποιείται σε 12 χώρες.

Μάλιστα, πρόσφατα ένα ακόμα καφέ, αυτή τη φορά από τη Δανία, εντάχθηκε στον Σύνδεσμο Ιστορικών Καφέ Ευρώπης (EHICA).

Πρόκειται για το Ιστορικό Καφέ «La Glace», που βρίσκεται στην Κοπεγχάγη, στη Δανία. Είναι το 45ο Ιστορικό Καφέ που συμμετέχει ως μέλος στον EHICA, με τη Δανία να γίνεται αυτόματα η 12η χώρα στην οποία δραστηριοποιείται ο Σύνδεσμος!

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Συνδέσμου, το Ιστορικό Καφέ «La Glace» είναι το παλαιότερο Καφέ στη Δανία. Ιδρύθηκε στις 8 Οκτωβρίου 1870 και βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης. Από το σημαντικότατο αυτό Καφέ έχουν περάσει ήδη έξι γενιές Δανών και, σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, αποτελεί σημείο αναφοράς της Κοπεγχάγης, αγαπημένο Καφέ των αστικών οικογενειών -και όχι μόνο. Στους όμορφους χώρους του φιλοξενούνται  ανέκαθεν προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών ενώ ορισμένα από τα φημισμένα γλυκά του έχουν ονομασίες διασήμων Δανών.

Η συνεργασία του Ιστορικού Καφέ «La Glace» με τον EHICA σηματοδοτεί επίσης τη συμμετοχή του «La Glace» στην Πολιτιστική Διαδρομή «Δρόμος Ιστορικών Καφέ», η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και φιλοδοξεί να αποσπάσει την πιστοποίηση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στη διαδρομή αυτή συμμετέχουν -μέχρι σήμερα- 12 χώρες (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Αυστρία, Ιταλία, Μάλτα, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία, Βέλγιο και Δανία).

Για το ιστορικό Καφέ «La Glace» υπάρχουν αναφορές σε βιβλία ενώ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και σπουδαιότερα Ιστορικά Καφέ διεθνώς».

Να σημειώσουμε ότι τα ιστορικά καφέ της Ευρώπης έχουν ενωθεί κάτω από το έμβλημα του ρολογιού του δημοτικού κήπου των Χανίων.

Μάλιστα, τέσσερα χρόνια μετά τη δημιουργία του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ της Ευρώπης, ο πρόεδρός του και οικοδεσπότης του ιστορικού καφέ «Κήπος» των Χανίων, Βασίλης Σταθάκης, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία για την ίδρυση του Συνδέσμου, με τους συνεργάτες του, πέτυχε κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την Ελλάδα: Το 2020 τα Χανιά θα φιλοξενήσουν το 10ο ετήσιο συμβουλευτικό Φόρουμ των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης!

Σε αυτό θα συμμετέχουν –εκτός των μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης- εκπρόσωποι από περισσότερες από 60 χώρες, φορείς και ειδικοί στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού, της βιώσιμης ανάπτυξης, κ.λπ.

Σήμερα, μερικά από τα διασημότερα ιστορικά καφέ της Ευρώπης συμμετέχουν στον συγκεκριμένο Σύνδεσμο από Ελλάδα, Γαλλία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Ιταλία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ισπανία, Μάλτα και άλλες χώρες.

Το καφέ “Κήπος” λειτουργεί ανελλιπώς από το 1870, στην καρδιά της πόλης των Χανίων, ως σημείο αναφοράς σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των  τεχνών, αλλά και της πολιτικής, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Νίκος Καζαντζάκης, ενώ για αρκετά χρόνια στέγαζε στον χώρο του τη Βουλή της Κρητικής Πολιτείας (1898). Ηταν και παραμένει το επίκεντρο πλούσιων πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Η ιστοσελίδα του Συνδέσμου που έχει πληροφορίες για τις δράσεις του αλλά και λίστα με όλα τα καφέ είναι: https://www.ehica.eu

Πηγή: ethnos.gr

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.