Ο καφές μάς φέρνει πιο κοντά

Τα ιστορικά καφέ της Ευρώπης ήρθαν πιο κοντά! Μέσα σε μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα, ιδρύθηκε προχθές το βράδυ στα Χανιά ο Σύνδεσμος Ιστορικών Καφέ της Ευρώπης. Η εκδήλωση έγινε στο ιστορικό καφέ του δημοτικού κήπου των Χανίων που λειτουργεί από το 1870, παρουσία εκπροσώπων από τα υπόλοιπα καφέ χωρών της Ευρώπης που συμμετέχουν στο σύνδεσμο.

«Les Deux Magots», στο Παρίσι και ο «Κήπος», στα Χανιά, από προχθές αδελφά καφενείαΤο έμβλημα του συνδέσμου είναι το ρολόι του δημοτικού κήπου των Χανίων, το οποίο αποτελεί διατηρητέο μνημείο της πόλης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα από τον ιδρυτή του συνδέσμου και ιδιοκτήτη του καφέ «Κήπος», Βασίλη Σταθάκη, και ακολούθησαν χαιρετισμοί από εκπροσώπους τοπικών φορέων, η ίδρυση του Συνδέσμου και φωτογραφικό οδοιπορικό στα ιστορικά καφέ της Ευρώπης, με αφήγηση από την ειδική συνεργάτιδα των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Ζαχαρένια Σημανδηράκη.

Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα από το σχήμα «Βάμος», με συνθέσεις Ελλήνων και ξένων μουσικών. Η είσοδος ήταν ελεύθερη για το κοινό. Συγκινημένος ο ιδρυτής του Συνδέσμου, Βασίλης Σταθάκης, αναφέρθηκε στις προσπάθειες για την ίδρυση του Συνδέσμου και στο έμβλημά του, το ρολόι που «ταξιδεύει» τώρα σε όλη την Ευρώπη.

Σε συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στις προσπάθειές του, προκειμένου να έρθει σε επαφή με τα 50 ιστορικά καφέ της Ευρώπης και ιδιαίτερα τα 15 παλαιότερα. «Εμελλε σε αυτόν το χώρο, τον Κήπο στα Χανιά, να υλοποιηθεί αυτή η πολύ μεγάλη προσπάθεια. Η πρωτοβουλία δεν έχει ποτέ τόπο. Εχει ψυχή και όραμα. Αυτά τα δύο είναι αρκετά για να ξεκινήσει κάτι» τόνισε.

«Είναι πολύ μεγάλη χαρά μας που συμμετέχουμε σε αυτό το Σύνδεσμο. Το καφέ μας είναι από τα ιστορικότερα στο Παρίσι και αγαπημένο στέκι για τον Σαρτρ, την Μποβουάρ, τον Πικάσο και άλλους διάσημους» ανάφερε η Κατρίν Ματιβά, τρισέγγονη του ιδρυτή του «Les Deux Magots», του πιο παλιού καφέ στο Παρίσι (1873), που ήρθε στα Χανιά μαζί με το μάνατζερ του καφέ, Καρλ Εκστρομ.

Ο Αντρέ Ροστ, από τη Βαρκελώνη και το καφέ «De l’opera», τόνισε πως «είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος που συμμετέχω σε αυτή την Ενωση. Οταν άκουσα πρώτη φορά την ιδέα δεν μπορούσα να πιστέψω ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο και τώρα βλέπουμε να γίνεται πραγματικότητα».

Η Νόρα Φέτερ και η Αννα από το καφέ «New York cafe» στη Βουδαπέστη επισήμαναν πως «πρόκειται για μια εξαιρετική ιδέα, πραγματικά μοναδική. Για χρόνια η κουλτούρα του καφέ ήταν πολύ ισχυρή στην Ουγγαρία. Στη Βουδαπέστη στο “New York” υπάρχει μια εξαιρετική ατμόσφαιρα. Είναι στέκι καλλιτεχνών και συγγραφέων που δημιουργούν μέσα στο καφέ. Πολύ συχνά πραγματοποιούμε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Δεν σερβίρουμε απλά καφέ, αλλά οργανώνουμε σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις», είπε.

Ο Μιχάλ Μπλάσκο από το καφέ «Central» ανέφερε ότι «ελπίζουμε ότι ο Σύνδεσμος αυτός θα είναι η αρχή μιας πολύ στενής συνεργασίας. Πιστεύουμε σε αυτό το σύνδεμο και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που συμμετέχουμε σε αυτό».

Το καφέ «Κήπος» λειτουργεί διαχρονικά από το 1870, στην καρδιά της πόλης των Χανίων, ως σημείο αναφοράς σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά και της πολιτικής, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Νίκος Καζαντζάκης, ενώ για αρκετά χρόνια στέγαζε στο χώρο του τη Βουλή της Κρητικής Πολιτείας (1898). Επίσης τη δεκαετία 1950 ήταν το επίκεντρο πλούσιων πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Η ιδρυτική εκδήλωση του «Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ της Ευρώπης» έγινε υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού - Τουρισμού, του ΕΟΤ, της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, του Δήμου Χανίων, του ΕΒΕ Χανίων και του Διαπολιτισμικού Ευρωμεσογειακού Κέντρου UNESCO.

Πηγή: enet.gr

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.