Όταν οι Μύθοι έχουν τη μυρωδιά του Καφέ

Κατά τον 18ο αιώνα η γηραιά ήπειρος έγινε κοιτίδα πολιτισμού φιλοξενώντας καλλιτέχνες και δημιουργούς που έφευγαν από τις ΗΠΑ και την αυστηρή ποταπαγόρευση για να βρουν «καταφύγιο» και έμπνευση στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα έδωσε «φτερά» και στα εγχώρια ταλέντα που έψαχναν τον δημιουργικό οίστρο σε Καφέ, μπιστρό και μπαρ. Προσωπικότητες των Γραμμάτων, των Τεχνών και της Πολιτικής άνθισαν στα Ιστορικά Καφέ, που διαχρονικά «μεθούν» με το άρωμα και τον χαρακτήρα τους όλους εκείνους που ψάχνουν κάτι παραπάνω από ένα φλιτζάνι καφέ, κάτι παραπάνω από ένα ποτό.

Tην ιστορία αυτή, τη γοητευτική άνθιση του ευρωπαϊκού -κυρίως- πολιτισμού, μέσα από τα Καφέ, διηγείται στην Πολιτιστική Διαδρομή ο Διεθνής Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμος Ιστορικών Καφέ» προβάλλοντας τις ιδιαιτερότητες και τα μοναδικά στοιχεία κάθε Καφέ. Παρέα θα περιηγηθούμε στα σημαντικότερα Ιστορικά Καφέ του Κόσμου, όλα μέλη του “Δρόμου Ιστορικών Καφέ”, ανακαλύπτοντας τις γοητευτικές πλευρές τους, τη μακρά ιστορία τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τα έκαναν τόσο μοναδικά και ανεπανάληπτα.
Καλωσορίσατε στο ταξίδι μας!

Η “βεράντα” του Stefanka.

Café Štefánka (est. 1897, Μπρατισλάβα, Σλοβακία)

Ένας ποιητής, ένας δημοσιογράφος, ένας έμπορος και ένας Πρόεδρος μπαίνουν σε ένα Καφέ… Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η αρχή από ανέκδοτο, αποτελεί όμως καθημερινότητα εδώ και χρόνια στο διάσημο Café Stefanka, στη Μπρατισλάβα.
Και τούτο, γιατί το Καφέ από την αρχή κιόλας της λειτουργίας του, υπήρξε στέκι καλλιτεχνών, συγγραφέων, γιατρών, δικηγόρων, αλλά και απλών υπαλλήλων, εργατών και –φυσικά- φοιτητών.

Η ιστορία του Cafe Stefanka ξεκινά το 1897 όταν ο αρχιτέκτονας Alexander Feigler jr. έχτισε μια εξαιρετική κατοικία στη διασταύρωση δρόμων Pallisadenwef και Kohlmarkt. Ιδιοκτήτης της κατοικίας ήταν η Rosa Fleischamn, η οποία είχε την πανέξυπνη ιδέα να μετατρέψει το σπίτι σε Cafe. Η γυναίκα, αργότερα, μίσθωσε το Καφέ στην οικογένεια Hackenberg. Όταν η οικογένεια Hackenberg πήρε στα χέρια της το Cafe, το 1904, είχε επίσης μια σπουδαία ιδέα: παρακάλεσε την πριγκίπισσα Στεφάνια, χήρα του διαδόχου στον αυστροουγγρικό θρόνο Ρούντολφ, να δεχθεί να δώσει στο Cafe το όνομά της. Έτσι, το Cafe Stefanka, το Καφέ της Στεφανίας δηλαδή, δεν μπορούσε παρά να αποτελεί ένα από τα καλύτερα Καφέ της Μπρατισλάβα.

Δυο διακριτά επίπεδα με οπτική επαφή μεταξύ τους, χαρακτηρίζουν τον χώρο

Περνώντας την είσοδο του Cafe Stefanka ο χρόνος μοιάζει πως έχει σταματήσει. Το εσωτερικό έχει έντονα στοιχεία art deco, η υφασμάτινη ταπετσαρία στους τοίχους έχει «ταξιδέψει» από την Αγγλία και τα τεράστια παράθυρα εξασφαλίζουν τη φωτεινότητα του χώρου. Το Καφέ ανακαινίστηκε μερικώς το 2016, πάντα με σεβασμό στην ταυτότητα του Καφέ, οπότε και διατηρήθηκαν αρκετά από τα αρχικά διακοσμητικά του στοιχεία∙ ο πολυέλαιος και τα μπρούτζινα «στολίδια» του είναι τα χαρακτηριστικότερα από αυτά. Στο Καφέ δεσπόζει επίσης ένα πορτραίτο της πριγκίπισσας Στεφανίας.

Η χρυσή περίοδος του Καφέ μας γυρνά πίσω στις δεκαετίες του ‘30 και του ’40. Τότε στο χώρο του Καφέ αστοί και μέλη της αριστοκρατίας συνήθιζαν να παίζουν σκάκι απολαμβάνοντας τον καφέ και το ποτό τους. Επίσης εκεί διάβαζαν εφημερίδες, βιβλία και είχαν έντονες συζητήσεις. Τα εκλεκτά κρασιά αποτελούσαν ένα από τα δυνατότερα «ατού» του Καφέ που άνοιγε από τις 6 το πρωί και έκλεινε πολύ αργά το βράδυ.

Γοητευτικές γωνιές που μοιάζουν σαν να “ξεπήδησαν” από το παρελθόν.

Mάλιστα, στους χώρους του Καφέ στεγαζόταν βιβλιοθήκη και τα γραφεία δυο εβδομαδιαίων εφημερίδων. Ήταν λοιπόν πολύ φυσικό, να συχνάζει εκεί πλήθος δημοσιογράφων, που διασταύρωναν ειδήσεις, αντάλλασσαν απόψεις και είχαν έντονες και ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κτίριο που στεγάζεται το Stefanka, στεγαζόταν μέχρι το 1989 το Συνδικάτο των Σλοβάκων δημοσιογράφων.

Το πορτρέτο της Στεφανίας, της πριγκίπισσας που έδωσε το όνομά της στο Καφ

Οι σλοβάκοι συγγραφείς και στοχαστές Tido J. Gašpar, Pavol Horov, Ján Smrek, Jožo Nižnánsky, Emil Boleslav Lukáč, Štefan Žáry, Ľudo Ondrejov, Ľubomír Feldek και Emo Bohúň υπήρξαν μερικοί μόνο από τους «διάσημους» θαμώνες του Καφέ.

Μέχρι σήμερα, το Cafe Stefanka είναι πάντα γεμάτο από καλλιτέχνες, συγγραφείς, γιατρούς, δικηγόρους, αλλά και από ανθρώπους κάθε ηλικίας και κοινωνικής τάξης. Αποτελεί διαχρονικά αγαπημένο σημείο συνάντησης και σημαντικό τουριστικό προορισμό.

To “Café Stefanka” είναι επίσης εκ των ιδρυτικών μελών του «Δρόμου Ιστορικών Καφέ».

Café Štefánka
Palisády 59,
811 06 Bratislava-Staré Mesto,
Slovakia
www.stefankabypulitzer.sk

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.