Κήπος Cafe | Η ιστορία μας
266
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-266,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_menu_slide_with_content,width_470,qode-theme-ver-10.0,hide_inital_sticky,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Η ιστορία του Καφέ “Κήπος”

Το κιόσκι. Η αφετηρία του Ιστορικού Καφέ “Κήπος” (1870)

1870

Ο Τούρκος διοικητής της Κρήτης Ρεούφ Πασάς, δωρίζει στον Δήμο Χανίων μια έκταση που δημιουργήθηκε με βάση Ευρωπαϊκά πρότυπα κηποτεχνικής αρχιτεκτονικής. Πρόκειται για τον Κήπο των Χανίων, όαση δροσιάς τους καλοκαιρινούς μήνες, με πανύψηλους φοίνικες και αειθαλή δέντρα, που «φιλοξενούσε» διάφορα ζώα και πτηνά. Μαζί με την έκταση, δωρίζει επίσης και το Καφέ του κήπου, ένα καλαίσθητο κιόσκι με πέργκολες εξωτερικά και κολώνες, που στο τελείωμα τους είχαν σχήμα άρπας. Πρόκειται για το πρώτο κοινωφελές έργο έξω από τα τείχη της παλιάς πόλης (ενετικό λιμάνι).

Πολιτιστικό στέκι ανθρώπων των τεχνών, των γραμμάτων και της σύγχρονης πολιτικής Ελληνικής Ιστορίας ήδη από την αρχή της λειτουργίας του, ο «Κήπος» φιλοξένησε λαμπρές προσωπικότητες όπως τον Yπατο Aρμοστή της Κρήτης, Πρίγκιπα Γεώργιο Β’, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, την Έλενα Βενιζέλου, τον Νίκο Καζαντζάκη, τη Σοφία Βέμπο, τον Κώστα Καρυωτάκη, τον Σοφοκλή Βενιζέλο, τον Μίκη Θεοδωράκη, την Μαρία Κάλας, τον Αλέξανδρο Ωνάση, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Μάνο Κατράκη, και πολλούς ακόμα…

H περιοχή όπου το 1870 δημιουργήθηκε ο Δημοτικός Κήπος Χανίων
Δημοτικός Κήπος Χανίων, Σεπτέμβριος 1910
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος μεταξύ φίλων και συναγωνιστών, την ημέρα της αναχώρησης του για την Αθήνα προκειμένου να αναλάβει την πρωθυπουργία της Ελλάδας

1936

Από την ίδρυση του, το Καφέ «Κήπος» αποτελεί εστία πολιτισμού και σημείο αναφοράς δημιουργικών συναντήσεων. Το 1936 κατασκευάζεται με μεράκι από τον τότε ιδιοκτήτη του, Ανδρέα Χατζηδάκη ο νέος χώρος, που στεγαζόταν το Καφέ. Ο «Κήπος» συνεχίζει να φιλοξενεί μοναδικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, μουσικές βραδιές, θεατρικές παραστάσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις ζωγραφικής, θεματικές βραδιές και πολλά ακόμα πολιτιστικά δρώμενα. Στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 διοργανώνονται στο «παλκοσένικο» του «Κήπου» μουσικές βραδιές με βραβεία, τα περίφημα «ταλέντα» με κονφερασιέ τον ταλαντούχο Γιώργο Οικονομίδη. Σε αυτές τις βραδιές συμμετείχαν –εκτός των άλλων- σημαντικοί καλλιτέχνες όπως οι Μίμης Πλέσσας, Μάγια Μελάγια, Τζένη Βάνου, Γιάννης Βογιατζής, Τζον Στάκας, Σταύρος Παρούσης, Τόνι Μαρούδας, Σπύρος Πελεκάνος, Χαράλαμπος Καντέρης.

1988

Ο Βασίλης Σταθάκης γίνεται ο νέος ιδιοκτήτης του Καφέ “Κήπος”. Γνώστης της Ιστορίας του κτιρίου και λάτρης της κουλτούρας του καφέ, ξεκινά μια προσπάθεια διατήρησης της φιλοσοφίας του χώρου, προσαρμόζοντας τον στα σύγχρονα πρότυπα και με σαφές όραμα για το μέλλον. Πάντα με σεβασμό στην παράδοση προσφέρει πρωτοπόρες υπηρεσίες παράλληλα με αρωματικό καφέ.

1990

Ιδρύεται η πρώτη στην Κρήτη επιχείρηση παροχής υπηρεσιών catering με την επωνυμία «Kήπος Catering».

2005

Στο καφέ «Κήπος» οργανώνεται με μοναδική επιτυχία η πρώτη πανελλήνια γιορτή βάφλας. Συγχρόνως προστίθεται στο λογότυπο του καφέ “Κήπος” ο διακριτικός τίτλος Waffle’s house.

2006

Ο τίτλος Waffle’s house κατοχυρώνεται πανελληνίως και παραχωρείται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας με την μέθοδο της δικαιοχρησίας.

2014

Ιδρύεται ο  Σύνδεσμος Ιστορικών Kαφέ Ευρώπης με στόχο τη διαφύλαξη και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς ιστορικών χώρων που λειτουργούν ως Kαφέ, αλλά παράλληλα και ως εστίες πολιτισμού και τόποι συνάντησης ανθρώπων των γραμμάτων, του πνεύματος, των τεχνών και της πολιτικής. Αφορμή για την ίδρυση του Συνδέσμου, το Ιστορικό Καφέ “Κήπος”, ένα Καφέ με Ιστορία και Πολιτισμό, “θεματοφύλακας” της άυλης και υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς των Χανίων, της Κρήτης, αλλά και ολόκληρης της χώρας.