Όταν οι Μύθοι έχουν τη μυρωδιά του Καφέ

Κατά τον 18ο αιώνα η γηραιά ήπειρος έγινε κοιτίδα πολιτισμού φιλοξενώντας καλλιτέχνες και δημιουργούς που έφευγαν από τις ΗΠΑ και την αυστηρή ποταπαγόρευση για να βρουν «καταφύγιο» και έμπνευση στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα έδωσε «φτερά» και στα εγχώρια ταλέντα που έψαχναν τον δημιουργικό οίστρο σε Καφέ, μπιστρό και μπαρ. Προσωπικότητες των Γραμμάτων, των Τεχνών και της Πολιτικής άνθισαν στα Ιστορικά Καφέ, που διαχρονικά «μεθούν» με το άρωμα και τον χαρακτήρα τους όλους εκείνους που ψάχνουν κάτι παραπάνω από ένα φλιτζάνι καφέ, κάτι παραπάνω από ένα ποτό.

Tην ιστορία αυτή, τη γοητευτική άνθιση του ευρωπαϊκού -κυρίως- πολιτισμού, μέσα από τα Καφέ, διηγείται στην Πολιτιστική Διαδρομή ο Διεθνής Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμος Ιστορικών Καφέ» προβάλλοντας τις ιδιαιτερότητες και τα μοναδικά στοιχεία κάθε Καφέ. Παρέα θα περιηγηθούμε στα σημαντικότερα Ιστορικά Καφέ του Κόσμου, όλα μέλη του “Δρόμου Ιστορικών Καφέ”, ανακαλύπτοντας τις γοητευτικές πλευρές τους, τη μακρά ιστορία τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τα έκαναν τόσο μοναδικά και ανεπανάληπτα.
Καλωσορίσατε στο ταξίδι μας!

Gran Caffè & Ristorante Quadri
(est. 1775, Βενετία, Ιταλία)

Το βράδυ, με τους υπέροχους φωτισμούς και το Ιστορικό Gran Caffè & Ristorante Quadri μοιάζει ζωντανό “σκηνικό” ταινίας.

Στην πολύβουη πλατεία του Αγίου Μάρκου, στη Βενετία, σε ένα κτίσμα του 18ου αιώνα που έχει διατηρηθεί εξαιρετικά, κάτω από σκαλιστές αψίδες και καλαίσθητα φανάρια, βρίσκεται ένα από τα εμβληματικότερα Καφέ της Ιταλίας. Το Ιστορικό Gran Caffè & Ristorante Quadri είναι ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο που έχει διατηρήσει τη διαχρονική γοητεία του διά μέσου των αιώνων.

Η ιστορία του Gran Caffè Quadri  ξεκινά στις 28 Μαΐου 1775 όταν ο Giorgio  Quadri, ένας λεβαντίνος από την Κέρκυρα, αποφάσισε με πόνο καρδιάς να αφήσει πίσω το νησί του και έφτασε στη Βενετία αναζητώντας την τύχη του. Στην κοσμοπολίτικη τότε Βενετία, τα Καφέ ήταν σε άνθιση και υπήρχαν ήδη 208 Καφέ που λειτουργούσαν στην πόλη, 34 εκ των οποίων στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου!

Σεβασμός στην Ιστορία, πολυτέλεια και ατμοσφαιρικό περιβάλλον.

Ακολουθώντας την προτροπή της συζύγου του, ο Giorgio Quadri επένδυσε την οικογενειακή τους περιουσία σε ένα δημοφιλές βενετσιάνικo Μπαρ Κρασιού, που λειτουργούσε από το 1638, με την ονομασία Il Remedio. Το μπαρ αυτό ήταν δημοφιλές επειδή σέρβιρε κρασί Malvasia, το οποίο πίστευαν ότι αναζωογονούσε το σώμα αλλά και το πνεύμα.

Γρήγορα η οικογένεια Quadri μετέτρεψε το μπαρ σε Καφέ, κάνοντας τη λαμπρή σκέψη να εισάγει τούρκικο καφέ στην Βενετία. Ο θρύλος λέει πως ο Giorgio Quadri νοσταλγούσε τον καφέ που έπινε στην πατρίδα, καφέ που ερχόταν από την Τουρκία, και έτσι αποφάσισε να φέρει τον αγαπημένο του καφέ στη Βενετία. Το «μαύρο καυτό ρόφημα» δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο και γρήγορα έγινε το… «τρεντ» της εποχής. Έτσι, το Quadri σημείωσε αμέσως εξαιρετική επιτυχία -και χάρη στην καινοτομία  παρασκευής τουρκικού καφέ, αλλά επίσης και λόγω της πολυπολιτισμικότητας των πελατών του, οι οποίοι δεν ήταν μόνο Βενετσιάνοι, αλλά «πολίτες του κόσμου» που έφταναν στη Βενετία από κάθε γωνιά του πλανήτη!

Η ορχήστρα στο εξωτερικό του Καφέ αποτελεί από τα κύρια χαρακτηριστικά του, και γοητεύει τους επισκέπτες.

Το 1830 το Caffè Quadri εξαγοράστηκε από τα αδέλφια Vaerini, που το ανακαίνισαν και δημιούργησαν εστιατόριο στον επάνω όροφο, το μοναδικό εστιατόριο σήμερα στην Πλατεία Αγίου Μάρκου. Το εστιατόριο προσφέρει προσεγμένα πιάτα υψηλής μαγειρικής και μάλιστα, έχει κερδίσει αστέρι Michelin για τις εξαιρετικές υπηρεσίες του.

Τελικά, η οικογένεια Aljamo ανέλαβε την επιχείρηση με σκοπό παρόμοιο με εκείνο των αδελφών Vaerini: Να «αποκαταστήσει» τη γοητεία των παραδοσιακών Βενετσιάνικων Καφέ σε αυτό το ιστορικό σημείο της πόλης, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα της γευσιγνωστικής εμπειρίας.

Η αριστοκρατία της Βενετίας σύχναζε στο εμβληματικό Quadri

Οι χώροι στο ισόγειο του Καφέ είναι διακοσμημένοι με μαρμάρινα έργα σε αποχρώσεις ανοιχτού πράσινου και κίτρινου, προσφέροντας τέλειο φόντο για τα έργα του Giuseppe Ponga με θέματα από τα τοπία της Βενετίας αλλά και τους φωτεινούς πίνακες του Pietro Longhi με θέματα από  την καθημερινή ζωή στην πόλη της Βενετίας. Μάλιστα, ο χώρος της ιστορικής τραπεζαρίας με θέα στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου, θυμίζει έντονα τα πρώτα Café της Βενετίας.

Πριν από μερικά χρόνια το Ιστορικό Caffè Quadri ανακαινίστηκε με πλήρη σεβασμό στην ιστορία του. Ο γάλλος Φιλίπ  Σταρκ ανέλαβε να αναβιώσει την ιδιαίτερη κληρονομιά του Quadri και συνεργάστηκε με ειδικούς καλλιτέχνες, που απομάκρυναν τα στρώματα χρώματος στο εσωτερικό για να ανακαλύψουν την αρχική τρισδιάστατη διακόσμηση με γυψοσανίδα.

Από το εμβληματικό Καφέ έχουν περάσει κατά καιρούς πολλοί διάσημοι επισκέπτες. Άλλωστε η Βενετία, χάρη στην ιδιαιτερότητά της να «επιπλέει» στο νερό, έχει τραβήξει το ενδιαφέρον κινηματογραφιστών που γύρισαν εκεί δεκάδες από τις γνωστότερες ταινίες όλων των εποχών.

Στη λίστα των διάσημων επισκεπτών του Καφέ συμπεριλαμβάνονται -εκτός των άλλων- ο Stendhal, ο Βάγκνερ, ο Αλέξανδρος Δουμάς, ο Marcel Proust και οι Pio Semeghini, Arturo Martini και Gino Rossi.

Από τους πιο πρόσφατους θαμώνες του χώρου, ο Robert de Niro, ο Woody Allen, η Angelina Jolie, ο Brad Pitt αλλά και πολιτικοί όπως ο Mikhail Gorbachev και o Francois Mitterrand. Και η λίστα δεν σταματά εδώ…

Στο πέρασμα των αιώνων, ο κόσμος άλλαξε, όχι όμως και η Βενετία. Το Gran Caffè Quadri έχει παραμείνει ένας κομψός και ταυτόχρονα φιλόξενος χώρος, με έντονο άρωμα ιστορίας, ιδανικός για χαλάρωση, εξαιρετικό καφέ και μαγευτικές γεύσεις!

Gran Caffè & Ristorante Quadri
Piazza San Marco 121
30124 Venezia (VE)
www.alajmo.it/en/sezione/grancaffe-quadri/grancaffe-quadri

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.