Café la Calcina (est. 1850, Βενετία, Ιταλία)

Όταν οι Μύθοι έχουν τη μυρωδιά του Καφέ

Κατά τον 18ο αιώνα η γηραιά ήπειρος έγινε κοιτίδα πολιτισμού φιλοξενώντας καλλιτέχνες και δημιουργούς που έφευγαν από τις ΗΠΑ και την αυστηρή ποταπαγόρευση για να βρουν «καταφύγιο» και έμπνευση στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα έδωσε «φτερά» και στα εγχώρια ταλέντα που έψαχναν τον δημιουργικό οίστρο σε Καφέ, μπιστρό και μπαρ. Προσωπικότητες των Γραμμάτων, των Τεχνών και της Πολιτικής άνθισαν στα Ιστορικά Καφέ, που διαχρονικά «μεθούν» με το άρωμα και τον χαρακτήρα τους όλους εκείνους που ψάχνουν κάτι παραπάνω από ένα φλιτζάνι καφέ, κάτι παραπάνω από ένα ποτό.

Tην ιστορία αυτή, τη γοητευτική άνθιση του ευρωπαϊκού -κυρίως- πολιτισμού, μέσα από τα Καφέ, διηγείται στην Πολιτιστική Διαδρομή ο Διεθνής Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμος Ιστορικών Καφέ» προβάλλοντας τις ιδιαιτερότητες και τα μοναδικά στοιχεία κάθε Καφέ. Παρέα θα περιηγηθούμε στα σημαντικότερα Ιστορικά Καφέ του Κόσμου, όλα μέλη του “Δρόμου Ιστορικών Καφέ”, ανακαλύπτοντας τις γοητευτικές πλευρές τους, τη μακρά ιστορία τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τα έκαναν τόσο μοναδικά και ανεπανάληπτα.

Καλωσορίσατε στο ταξίδι μας!

Άρωμα του χθες εναρμονισμένο με το σήμερα

Το Ιστορικό Café La Calcina, βρίσκεται στο ισόγειο και στην ιδιαίτερη πλωτή «ταράτσα» του ομώνυμου ξενοδοχείου. Το Café ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1850, στην κοσμοπολίτικη Βενετία και είναι χαρακτηρισμένο ως από τα πρώτα «λογοτεχνικά Καφέ» στην Ιταλία. Ήδη, από την αρχή της λειτουργίας του, το Calcina αποτέλεσε αγαπημένο μέρος καλλιτεχνών όλων των εθνικοτήτων. Οι ζωγράφοι Ippolito Caffi και Domenico Fabris, Bice Volpi, ο γλύπτης Luigi Borro, ο στοχαστής και φιλόσοφος John Ruskin, οι συγγραφείς Istrian Bortolo Giannelli, Philippe Sollers και Giuseppe Berto, ο ποιητής André Suarés και ο λιμπρετίστας Francesco Μαρία Πιάβε αποτελούν μερικούς μόνο από τους διάσημους θαμώνες του. Το Καφέ προσελκύει διαχρονικά -και ακόμα και σήμερα- ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, ποιητές, καλλιτέχνες, συγγραφείς, ηθοποιούς κλπ. Πολλοί σταθεροί επισκέπτες της Βενετίας είναι επίσης τακτικοί επισκέπτες του Ιστορικού Καφέ La Calcina. Ενδεικτικά αναφέρουμε την διάσημη τραγουδίστρια και ηθοποιό Ornella Vanoni, τον βραβευμένο με Νόμπελ Φυσικής το 1984, καθηγητή Carlo Rubbia.

Η βεράντα του Καφέ μοιάζει πλωτός παράδεισος

Το Καφέ απέκτησε το «παρατσούκλι» η πισίνα, επειδή ακριβώς μπροστά από το Ξενοδοχείο και δεξιά από το Καφέ υπήρχε μια πισίνα. Στην πραγματικότητα η… πισίνα αυτή ήταν ένας περιφραγμένος χώρος στο νερό, αφού, όπως είναι γνωστό, ολόκληρη η Βενετία «επιπλέει» στο νερό. Μέχρι τη δεκαετία του ΄60 λοιπόν, η «πισίνα» είχε μεγάλη πέραση στους θαμώνες του ξενοδοχείου.

Σε μια από τις ομορφότερες γωνιές της Βενετίας “δεσπόζει” το Calcina

Το Ιστορικό Cafe “La Calcina” οφείλει το όνομά του στην αποθήκη ασβεστόλιθου που, τον 17o αιώνα, βρισκόταν στο σημείο όπου σήμερα είναι το Καφέ. Από τη γειτονική γέφυρα,  πλέον γνωστή ως Ponte della Calcina, περνούσαν συχνά πλοία φορτωμένα με πέτρες και ασβέστη. Με την πάροδο των χρόνων, η παλιά αποθήκη έγινε πανδοχείο και στη συνέχεια ξενοδοχείο με ένα εκπληκτικό Cafe, που σήμερα είναι εγγεγραμμένο στα ιστορικά μέρη της Ιταλίας (Locali Storici d’Italia).

Το Ιστορικό Calcina από ψηλά!

Το Καφέ, που φιλοξενεί τουλάχιστον δυο αιώνες ταξιδιώτες απ΄όλο τον κόσμο έχει υπέροχη θέα στο κανάλι Giudecca. Tόσο το Ιστορικό Καφέ, όσο και το ομώνυμο ξενοδοχείο είναι βαθιά συνδεδεμένο με τον άγγλο συγγραφέα, ζωγράφο και κριτικό τέχνης John Ruskin. To πρώτο ταξίδι του Ruskin στην Ιταλία ήταν το 1840 και από τότε ο καλλιτέχνης αγάπησε τη Βενετία. Τα ταξίδια του εκεί στάθηκαν αφορμή για να συγγράψει αρκετά από τα βιβλία του, στα οποία μελετούσε την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της πόλης, το γοτθικό στυλ σε συνδυασμό με τα τοπικά ήθη και έθιμα. Ο John Ruskin στα μεταγενέστερα ταξίδια του στη Βενετία έμενε κυρίως στο ξενοδοχείο Calcina απολαμβάνοντας τη φιλοξενία και τον καφέ του. Η ιστορία λέει πως πέρασε σχεδόν όλη την άνοιξη του 1877 στο La Calcina. Μάλιστα ο χαρακτήρας του, η έρευνά του και η παραμονή του στο Ιστορικό Ξενοδοχείο και Καφέ, ενέπνευσαν τους ιδιοκτήτες του ώστε πρόσφατα να θεσπίσουν ένα λογοτεχνικό βραβείο, το «Βραβείο Ruskin», το οποίο θα απονέμεται στους μελετητές εκείνους που ερευνούν και γράφουν για την Βενετία, το ιστορικό και καλλιτεχνικό υπόβαθρό της, την ποικιλομορφία της, τη συνύπαρξη αρχαίου και μοντέρνου και την ανάδειξη της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς της.

Café La Calcina
Dorsoduro, 780,
30123
Venezia, Italy
www.lacalcina.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.