Café Central

(est. 1887, Βουδαπέστη, Ουγγαρία)

Στο κέντρο της ουγγρικής πρωτεύουσας πρωτολειτούργησε το 1887 το Καφέ Centrál (Central Kavehaz) σε ένα κτίριο πρωτοποριακό για την εποχή του, αφού διέθετε ηλεκτρισμό και θέρμανση! Δημιουργός του κτιρίου ήταν ο αρχιτέκτονας Zsigmond Quittner , ενώ ο καλλιτέχνης Robert Scholtz φιλοτέχνησε τους τοίχους και τα ταβάνια του Καφέ.
Ενδιαφέρον είναι, πως κατά τη διάρκεια του δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, παρότι ο ιδιοκτήτης του Καφέ ήταν εβραίος, η επιχείρηση λειτουργούσε κανονικά επειδή ο διαχειριστής του ήταν χριστιανός. Στα τέλη του 1944 το κτίριο που στεγάζει το Καφέ υπέστη μεγάλες καταστροφές κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Βουδαπέστης από σοβιετικές και ρουμανικές δυνάμεις. Για την ανακατασκευή του, οι αρχιτέκτονες που το ανέλαβαν συμβουλεύτηκαν παλιές φωτογραφίες τόσο του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού με αποτέλεσμα ο χώρος να ξαναβρεί την αίγλη του παρελθόντος. Όσα έπιπλα διασώθηκαν, επιδιορθώθηκαν αριστοτεχνικά και κοσμούν ακόμα και σήμερα το Καφέ∙ ανάμεσά τους πολυέλαιοι, το υπέροχα επιβλητικό μπαρ και το πιάνο. Ασπρόμαυρες φωτογραφίες ποιητών, φιλοσόφων και λογοτεχνών που πέρασαν από το Central βρίσκονται στους τοίχους του Καφέ.

Μέρα και νύχτα στέκι καλλιτεχνών, ντόπιων και τουριστών

Ήδη από την αρχή της λειτουργίας του το Café Central συνδέθηκε άρρηκτα με τους ανθρώπους των γραμμάτων της εποχής, αφού βρισκόταν δίπλα στην βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Βουδαπέστης. Έτσι, ήταν απολύτως φυσικό να αποτελέσει εναλλακτικό σημείο συνάντησης της διανόησης, και μάλιστα υπάρχουν γραπτά ντοκουμέντα με ανακοινώσεις για οργανωμένες συναθροίσεις της πανεπιστημιακής και πνευματικής ελίτ στον χώρο του Καφέ. Εκεί σύχναζαν και πολλοί φοιτητές, που είχαν δημιουργήσει στο Central φοιτητικό club, το οποίο λειτουργούσε κυρίως τα απογεύματα.

Το επιβλητικό μπαρ

Στο Καφέ σύχναζαν και αρκετοί πολιτικοί, ενώ πάμπολλες πολιτικές συζητήσεις, ακόμα και διαμάχες διαδραματίστηκαν στο χώρο του. Mάλιστα, στα τέλη του 1918, το ουγγρικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα είχε τα επίσημα γραφεία του σε μια από τις αίθουσες του Central. Στο Central δημιουργήθηκε, στις 21 Μαΐου 1926, η Εθνική Ένωση Ανέργων Υπαλλήλων και στις 5 Ιουλίου 1930, η Εθνική Ένωση Πωλητών Καπνού.

Το επιβλητικό μπαρ

Μεταξύ του 1890 και του 1945, πασίγνωστοι συγγραφείς και ποιητές συναθροίζονταν στο Cafe Central. Ήταν επίσης το αγαπημένο σημείο συνάντησης για επιστήμονες, συνθέτες και καλλιτέχνες.

Η ιστορία λέει πως ο ούγγρος συγγραφέας Frigyes Karinthy εμπνεύστηκε και έγραψε την πασίγνωστη θεωρία των 6 σημείων στο Καφέ Central. Πρόκειται για τη θεωρία που λέει ότι από κάθε άνθρωπο πάνω στη γη, μας χωρίζουν έξι ή λιγότερα πρόσωπα. Δηλαδή πως δυνητικά μπορούμε να εντοπίσουμε και να επικοινωνήσουμε με οποιονδήποτε άνθρωπο θελήσουμε, αρκεί να βρούμε την αλυσίδα των 6 που μας χωρίζουν από αυτόν. Η φωτογραφία του, υπάρχει σήμερα σε εμφανές σημείο στο Καφέ. Επίσης, εκεί, έγραψε τις διάσημες ιστορίες με πρωταγωνιστή τον Σεβάχ, ο ουγγρος δημοσιογράφος και συγγραφέας Gyula Krúdy.

Εκλεπτυσμένος διάκοσμος σε ένα πολυεπίπεδο Καφέ με έντονο στίγμα στην ιστορία της Βουδαπέστης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Central ήταν από τα πρώτα Καφέ που φιλοξενούσε μουσικά συγκροτήματα, ιδίως της τζαζ. Τα βράδια διοργάνωνε συναυλίες, και αρκετές φορές έδινε τη «σκυτάλη» σε νέους δημιουργούς. Η παράδοση αυτή συνεχίζεται μέχρι και τις ημέρες μας.
Εξαιτίας του μοναδικού του «αέρα», του άκρως ενδιαφέροντος διακόσμου του και της αδιαμφισβήτητης ιστορίας του, το Central επιλέχθηκε να «πρωταγωνιστήσει» στην ταινία Atomic Blonde (2017), με την Charlize Theron και τη Sofia Bouttela. Στην ταινία, υπάρχει μια εξαιρετικά «έντονη» σκηνή αποπλάνησης στο μπαρ του Καφέ.

Στους τοίχους, φωτογραφίες των προσωπικοτήτων που πέρασαν από το χώρο. Δεσπόζει εκείνη του Frigyes Karinthy.

Σήμερα, στα τραπέζια του Central υπάρχουν πάντα μολύβια και κάρτες που γράφουν «Γίνε Ποιητής», προτρέποντας τους επισκέπτες να γράψουν κάτι, οτιδήποτε. Γιατί η έμπνευση είναι δώρο που έρχεται ξαφνικά και απρόσμενα και στο Central, αυτό, το γνωρίζουν καλά!
To “Café Central” είναι εκ των ιδρυτικών μελών του «Δρόμου Ιστορικών Καφέ».

Centrál Café
1073 Budapest,
1053 Budapest, Károlyi Mihály u. 9.
www.centralkavehaz.hu

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.