ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΟ «ΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΦΕ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ» ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΤΑ ΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ!!!

Στόχος η προώθηση του πολιτισμού, της γαστρονομίας, των προϊόντων και του τουρισμού

Μια από τις πιο ήσυχες και γοητευτικές γωνιές της πόλης των Χανίων αποτελεί ο δημοτικός κήπος, με την πλούσια βλάστηση, τα προσεγμένα δρομάκια περιπάτου, τις λιμνούλες με τις πάπιες, την καλοσυντηρημένη παιδική χαρά και το εμβληματικό ρολόι-κτίσμα του 1924-27.

Πραγματική όαση για τον επισκέπτη, που μπορεί να συνδυάσει το μικρό ταξίδι του στη φύση με ένα απολαυστικό ρόφημα στο καφέ Κήπος. Αρμονικά δεμένο με τον περιβάλλοντα χώρο, εξυπηρετεί από το 1936 τους θαμώνες του σε ένα χώρο αναψυχής-μουσείου που παραπέμπει στα θρυλικά ιστορικά καφέ της Ευρώπης.

Εδώ, όπου κάποτε φιλοξενήθηκε η Βουλή των Κρητών, η μυρωδιά του καφέ και η εκλεπτυσμένη περιποίηση σμίγουν με τη νοσταλγία αλλοτινών εποχών μέσα από την επίπλωση, τα παλιά αντικείμενα και τις φωτογραφίες που εκτίθενται, φέρνοντας στο νου παλιούς ονομαστούς θαμώνες: Ελευθέριο, Νικήτα και Σοφοκλή Βενιζέλο, Νίκο Καζαντζάκη και πολλά άλλα σπουδαία ονόματα από τους χώρους της πολιτικής, της τέχνης και της επιστήμης.

«Το μοναδικό ιστορικό καφέ»

«Σύμφωνα με στοιχεία που αναζήτησα από τα Επιμελητήρια, πρόκειται για το μοναδικό ιστορικό καφέ της Ελλάδας», λέει ο διευθυντής του καφέ Κήπος, Βασίλης Σταθάκης, κάνοντας τον διαχωρισμό από τα παλιά καφενεία που έχουν εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο στη λειτουργία τους.

Ενα καφέ που σέβεται τον εαυτό του και τις ρίζες του, εκτός από τη διατήρηση της ιστορικότητας του χώρου, διακρίνεται και για την προσφορά του στον πολιτισμό και τις τέχνες.

«Στα καφέ διοργανώνονταν φιλολογικές βραδιές και διάφορες άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις», αναφέρει ο κ. Σταθάκης, παρουσιάζοντας αναλυτικά τον κατάλογο με τις φιλολογικές βραδιές, τα εικαστικά δρώμενα και τα γαστρονομικά φεστιβάλ που έχουν πραγματοποιηθεί υπό την εποπτεία του, τα τελευταία 26 χρόνια που είναι ο αποκλειστικός διαχειριστής του χώρου.

Ονοματίζει την παρουσία γνωστών καλλιτεχνών όπως των Μίμη Πλέσσα, Γιάννη Βογιατζή, Σταύρο Παρούση, Τζένυ Βάνου, Κώστα Χατζή και πολλών άλλων.


(Το κτίριο, στο οποίο φιλοξενείται το καφέ Κήπος, όπως ήταν τον 19ο αιώνα).

Δικαίως, το καφέ Κήπος προκαλεί στους κοσμοπολίτες επισκέπτες του ευρωπαϊκούς συνειρμούς, ταξιδεύοντάς τους στις παλιές πρωτεύουσες των χωρών της γηραιάς ηπείρου και στα ένδοξα καφέ του 19ου και του 20ου αιώνα, που ακόμη και σήμερα δίνουν, αγέραστα, το μοναδικό ιστορικό τους στίγμα στις φημισμένες γειτονιές των σύγχρονων, πλέον, μεγαλουπόλεων.

Από τον Μολιέρο στον Ερνεστ Χέμινγουεϊ…

Να αναφερθούμε στο Deux Magots στην St. Germain des Pres, στο Café Le Procope, που λειτουργεί από το 1686 στο Μονπαρνάς του Παρισιού, το Café de Frore, το Café de la Paix και το Café Fouquet, το πασίγνωστο Caffe Florian στη Βενετία, το παλαιότερο της Ιταλίας, αλλά και το Caffe Greco, κοντά στην Πιάτσα Ντι Σπάνια. Επίσης, τα Café Landtmann και Café Residentz της Βιέννης όπως και τo Café de l’ Opera, σύμβολο της Βαρκελώνης, αλλά και στη Βουδαπέστη το New York Café, με τον τίτλο του ομορφότερου στον κόσμο, και το Café Central.

Από τα τραπέζια τους πέρασαν διάσημα ονόματα και ερωτικά ζευγάρια (Μολιέρος, Ρουσό, Βολταίρος, Βενιαμίν Φραγκλίνος, Οσκαρ Ουάιλντ, Αντρέ Μπρετόν, Λουί Αραγκόν, Μαξ Ερνστ, Χουάν Μιρό, Πικάσο και Ντόρα Μάαρ, Ζαν Πολ Σαρτρ και Σιμόν ντε Μποβουάρ, Ερνεστ Χέμινγουεϊ κ.ά.).

Η αναφορά σε αυτά τα διάσημα καφέ δεν είναι τυχαία αφού οι εκπρόσωποί τους βρέθηκαν πριν από λίγο καιρό στα Χανιά, προσκεκλημένοι του κ. Σταθάκη, για να συγκατατεθούν στην ίδρυση του Συνδέσμου των Ιστορικών Καφέ της Ευρώπης.

Επρόκειτο για ένα μακρινό όραμα του ανήσυχου κρητικού επιχειρηματία, ο οποίος γύρισε για μια μεγάλη περίοδο τις ξένες πρωτεύουσες, προτρέποντας τους ιδιοκτήτες των ευρωπαϊκών καφέ να συγκροτήσουν… συμμαχία. Και τα κατάφερε. Σήμερα, περίπου δυο μήνες μετά την ίδρυση του Συνδέσμου ζητήσαμε να μας πει τα αποτελέσματα αυτής της σύμπραξης και τις προοπτικές της.


(Εκπρόσωποι ιστορικών καφέ της Ευρώπης με τον εμπνευστή της ιδέας Βασίλη Σταθάκη, τρίτο από δεξιά).

«Αυτήν τη στιγμή, εάν επισκεφθείτε οποιοδήποτε από αυτά τα καφέ θα δείτε στην είσοδό του αναρτημένο το σήμα του Συνδέσμου με τη φωτογραφία του ιστορικού ρολογιού των Χανίων», λέει ο κ. Σταθάκης, προσθέτοντας έναν από τους άμεσους στόχους, που είναι η δημιουργία της Πολιτιστικής Διαδρομής «Δρόμος Ιστορικών Καφέ Ευρώπης» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα ελληνικά προϊόντα στα ευρωπαϊκά καφέ…

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συνεργασίας που βασίζεται στην πολιτιστική κληρονομιά και έχει ως στόχο τη διαφύλαξη της αρχιτεκτονικής και ιστορικής ταυτότητας των ιστορικών καφέ και τη δημιουργία μιας νέας αναπτυξιακής στρατηγικής, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις δυνατότητές τους για την προώθηση του πολιτισμού, της γαστρονομίας, των τοπικών προϊόντων και του τουρισμού.

Μέσα από τις κοινές δραστηριότητες σε όλα τα επίπεδα, τα ιστορικά καφέ γίνονται το μέσον για την ανταλλαγή των πολιτιστικών πληροφοριών και προϊόντων, το κίνητρο για τις επισκέψεις στις πόλεις που τα φιλοξενούν.

«Στόχος μας τώρα, είναι να εξαπλωθούμε σε παγκόσμιο επίπεδο» αναφέρει ο κ. Σταθάκης και προτρέπει τους τοπικούς παράγοντες, και όχι μόνο, να αγκαλιάσουν την πρωτοβουλία.

«Σκεφθείτε να πηγαίνετε σε ένα από αυτά τα καφέ και να βλέπετε στον κατάλογό τους τον ελληνικό καφέ, να σερβίρεται όπως και σε μας με το παραδοσιακό λουκουμάκι, ή την κρητική ρακή και διάφορα άλλα ελληνικά προϊόντα», προσθέτει ο δραστήριος διευθυντής του καφέ Κήπος στα Χανιά, που απαντά στην κρίση με θέληση, όραμα και δράση…

Πηγή: http://www.tanea.gr

Πηγή: business-travelblog.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.