25 Απρ Όταν η Ιστορία, έχει τη μυρωδιά του καφέ
Yπάρχουν συμβατικά μουσεία. Και υπάρχουν χώροι ιστορίας απροσδόκητοι. Το Ιστορικό Καφέ Κήπος στα Χανιά, είναι το μοναδικό Ιστορικό Καφέ της χώρας. Λειτουργεί από το 1870 μέχρι και σήμερα, διατηρώντας αναλλοίωτο το χαρακτήρα του. Εδώ και δυόμιση εβδομάδες, απέκτησε μια ακόμα διάκριση: Με πρωτοβουλία του Βασίλη Σταθάκη, που εδώ και χρόνια έχει τη διαχείριση και την εμπορική εκμετάλλευσή του, ιδρύθηκε ο Σύλλογος Ιστορικών Καφέ της Ευρώπης, που φιλοδοξεί να δικτυώσει παραδοσιακές γωνιές της Γηραιάς Ηπείρου.
Στο χώρο που φιλοξένησε προσωπικότητες όπως –εκτός των άλλων- ο Καζαντζάκης και ο Βενιζέλος, ιδιοκτήτες των Ιστορικών Καφέ της Ευρώπης συγκεντρώθηκαν για να υπογράψουν την Ίδρυση του Συλλόγου που έχει έμβλημα το ρολόι του Κήπου των Χανίων.
Μάλιστα, το Ρολόι, θα «ταξιδέψει» στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και θα στολίσει τις αίθουσες που στεγάζονται τα Ιστορικά Καφέ.
Η ιστορία του Κήπου ξεκινά το 1870, όταν ένας «οραματιστής πασάς» όπως λένε ιστορικοί, ο Ρεούφ Πασάς σκέφτηκε και έφτιαξε στο κέντρο των Χανίων, ένα χώρο πρασίνου. Έναν μπαξέ. Μαζί με τον κήπο, δημιούργησε ένα κιόσκι, το οποίο σήμερα μετεξελίχθηκε στο Καφέ Κήπος.
«Όταν ανακάλυψα ότι το «Καφέ Κήπος» είναι το μοναδικό ιστορικό καφέ της χώρας, αποφάσισα να βρω όλους τους ιδιοκτήτες ιστορικών καφέ της Ευρώπης και να «ενώσουμε» καφέ και ιστορία, σε έναν Σύνδεσμο. Τον Σύνδεσμο Ιστορικών Καφέ της Ευρώπης με έμβλημα το δικό μας, ελληνικότατο ρολόι του Κήπου», λέει ο Βασίλης Σταθάκης και προσθέτει: «είναι μια κινηση που προωθεί τη χώρα μας με πολλούς τρόπους. Εκτός από το ρολόι που θα «ταξιδέψει» και θα κοσμεί εφ εξής τις εισόδους 70 καφέ από 15 χώρες της Ευρώπης, «ταξιδεύει» και η γλώσσα μας, αφού το λογότυπο του Συνδέσμου είναι γραμμένο σε ελληνικά και αγγλικά.»
Ο Β. Σταθάκης αποφάσισε το 2013 να ξεκινήσει ένα μεγάλο οδοιπορικό σε Βρυξέλλες, Βιέννη, Βενετία, Ρώμη, Παρίσι, που διήρκεσε ένα χρόνο. Εβρισκε και έπειθε τους ιδιοκτήτες Ιστορικών Καφέ να «ενώσουν δυνάμεις»: να μοιραστούν κομμάτια της ιστορίας τους, αλλά και τεχνικές καφέ.
«Γιατί να μπορούμε να παραγγείλουμε παντού καπουτσίνο και εσπρέσο, και να μην υπάρχει στους καταλόγους και ο ελληνικός καφές? Το υποβρύχιο και τα γλυκά του κουταλιού, το ρακόμελο και η τσικουδιά?» Και κάπως έτσι η ιδέα άρχισε να παίρνει μορφή και για τις μελλοντικές κινήσεις που θα είχε ο Σύνδεσμος.
«Ειδικός τουρισμός, γαστρονομικά φεστιβάλ, κάρτες μελών για όσους θέλουν να ανήκουν σε μια ομάδα Ιστορικών Καφέ στην Ευρώπη, λευκώματα και sites με τις ιστορίες και των 70 που υπέγραψαν», είναι ανάμεσα στα επόμενα σχέδια του Συνδέσμου.
Ο ίδιος έχει δημιουργήσει για τον Κήπο, μια σειρά από προϊόντα που αξίζει να δοκιμάσουν όχι μόνο οι επισκέπτες, αλλά …ολόκληρη η Ευρώπη, ολόκληρος ο κόσμος. Λευκό και κόκκινο τοπικό κρασί που εμφιαλώνει για λογαριασμό του Κήπου, τσικουδιά και ρακόμελο επίσης εμφιαλωμένα, που όπως λέει ο ίδιος πολύ συχνά παίρνουν μαζί τους, πίσω στην πατρίδα τους, όσοι έρχονται στον Κήπο.
Πηγή: avgi.gr
Sorry, the comment form is closed at this time.