1905: Στον Δημοτικό Κήπο δημιουργείται το πρώτο Θερινό σινεμά της πόλης, σημείο σημαντικών πολιτιστικών και εικαστικών «προσεγγίσεων» μέχρι σήμερα.

1913: Στο φρούρια Φιρκά γίνεται η τελετή 'Ενωσης της Κρήτης με την Ελλάδα με πρωθυπουργό της Ελλάδας τον Ελευθέριο Βενιζέλο από την 1-12-1913.

1924-1927: Κατασκευάζεται το ρολόϊ της πόλης στην βορειανατολική γωνιά του Δημοτικού Κήπου των Χανίων.

1936: Στον Δημοτικό Κήπο από τον επιχειρηματία Ανδρέα Χατζηδάκη δημιουργείται το κτίριο, που φιλοξενεί έως και σήμερα το «Καφέ Κήπος».

Πρόκειται για το μοναδικό ιστορικό καφέ στην Ελλάδα, με πλούσιο ιστορικό παρελθόν, αφού στο χώρο του φιλοξενήθηκε «η Βουλή των Κρητών» και προσωπικότητες όπως Ελευθέριος Βενιζέλος, Σοφοκλής Βενιζέλος, Νικήτας Βενιζέλος, Νίκος Καζαντζάκης, καλλιτέχνες και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών βρήκαν φιλόξενη στέγη. Για δεκαετίες το «Καφέ Κήπος» αποτελεί ένα αξιόλογο πολιτιστικό χώρο προσφέροντας «έργο» στην τοπική κοινωνία, συνδυάζοντας με τον ιδανικότερο τρόπο την μοναδικότητα ψυχαγωγίας μικρών και μεγάλων (διαγωνισμοί φωνητικών ταλέντων, μουσικές βραδιές, διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις , φεστιβάλ). Σε πολλές από τις παραπάνω εκδηλώσεις συμμετείχαν σπουδαίοι καλλιτέχνες όπως Μίμης Πλέσσας, Γιάννης Βογιατζής, Σταύρος Παρούσης, Τζένυ Βάνου και πολλοί άλλοι.

1968: Την διεύθυνση του «Καφέ Κήπος» αναλαμβάνει ο Κεφαλονίτης Γεράσιμος Μπονάνος, ο οποίος έχει την εκμετάλλευση της επιχείρησης για την επόμενη εικοσαετία.

"Το καφέ Κήπος - 19ος αιώνας"

1988: Στις 9 Απριλίου αναλαμβάνει την επιχείρηση του «Καφέ Κήπος» ο εργαζόμενος έως τότε στο πόστο του υπεύθυνου λειτουργίας του χώρου Βασίλης Σταθάκης, δίνοντας νέα πνοή στην μορφή και την όλη φιλοσοφία του χώρου. Με σεβασμό στην παράδοση, αλλά με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις επεκτείνονται οι δραστηριότητές του και στην παροχή υπηρεσιών cateeing.

1990: Ιδρύεται η πρώτη στην Κρήτη επιχείρηση παροχής υπηρεσιών catering με την επωνυμία «Κήπος Catering».

2005: Το «Καφέ Κήπος» οργανώνει την πρώτη πανελλήνια βραδιά βάφλας με μοναδική επιτυχία και συγχρόνως προστίθεται στο λογότυπο «Κήπος Καφέ» ο διακριτικός τίτλος «Waffla"s House» που παραχωρείται με την μέθοδο του franchising σε όλη την Ελλάδα και Κύπρο.

2012 μέχρι σήμερα διοργανώνονται στο «Καφέ Κήπος» φιλολογικές βραδιές, εικαστικά δρώμενα και γαστρονομικά φεστιβάλ.